Trafikte sıkça görülen düğün konvoylarının durdurulup bahşiş sorulmasına artık alıştık. Zaman zaman can sıkıcı bir hal alabilen bu duruma hukuki çerçevede baktınız mı? Örf ve adet hukukunda ısrarla bahşiş istemek yağma suçu teşkil edebilir. Tam da bu konuda görüşlerini paylaşan Avukat Buyruk Akpınar, durumun hukuki boyutlarını ve olası sonuçlarını anlattı.
Düğünler hızlı bir şekilde herhangi bir ulusun en keyifli geleneklerinden biridir. Ülkemizde hem düğünlere hem de adetlere oldukça değer verilmektedir.
Bunlardan biri de tabii ki düğün konvoyları. Gelin arabasının en önde olduğu boynuzlu ve süslü arabalardan oluşan bu kafileler trafikte çok dikkat çekiyor değil mi?
Tabii bu durum başta çocuklar olmak üzere birçok kişinin dikkatini çekiyor. Yolda gelin arabasını görenler kendilerini arabanın önüne atarlar.
Gelin arabasının içinden bahşiş almak için araçları durduranlar bazen keyiflerini kaçırmadan bunu yapsalar da bazılarının işi kaçırdığını söyleyebiliriz.
Bu noktada gelin arabasında olup ne yapacağını bilemeyenler büyük bir gerilim yaşayabilir.
Avukat Buyruk Akpınar bu konuyla ilgili çok değerli açıklamalarda bulundu. “Yağma” suçunun ne anlama geldiğini anlatan Akpınar, suçu işleyenlerin 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alabileceğini söyledi.
Avukat Akpınar, açıklamasına “Yağma suçu Türk Ceza Kanunu’nun 148. maddesinde düzenlenmiştir” sözleriyle başladı.
” Kendisinin veya yakınlarının hayatına, beden veya cinsel dokunulmazlığına saldırıda bulunacağı veya sebep olacağı iddiasıyla tehdit veya cebir kullanarak bir malın teslimine veya alınmasına karşı direnmemeye zorlayan kişi. malının prestijine büyük zarar veren, 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Cebir veya tehdit kullanarak, mağdurun kendisini veya oburunu borca sokabileceğini açıklayan bir belge vermek veya mevcut bir senedin istikrarsız olduğunu açıklayan bir belge vermek, böyle bir senedin alınmasına direnmemek, bir kağıt imzalamak. gelecekte böyle bir yasa tasarısına girmesi veya mevcut bir yasa tasarısının yok edilmesi veya yok edilmesine karşı çıkmamak zorunda kalması halinde bire bir ceza verilir.”
“Mağdurun kendini hiçbir şekilde tanıyamaz ve savunamaz hale gelmesi de yağma suçunda zorlama olarak kabul edilir.”
”Nitelikli ganimet hatasında; konutta, işyerinde veya eklentilerinde beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olan kişiye karşı sözde suç örgütlerinin yarattığı korkutma gücünden yararlanarak suç örgütüne fayda sağlamak amacıyla gece yağma suçu , birden fazla kişinin birlikte yolu keserek, kişiyi silahla tanınmaz hale getirerek. zamanında işlenmesi halinde fail 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Yağma suçunun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun işlenmesi nedeniyle ağırlaşan hallerde, kasten yaralama suçuna ilişkin kararlar da uygulanır.’
Akpınar, gelinin arabasını bloke ederek bahşiş isteme eyleminde ısrar etmenin de nitelikli yağma suçunu oluşturabileceğini belirtti.
Avukat Emir Akpınar, Düğün konvoylarını ve gelin arabalarını engelleyerek bahşiş istemek ülkemizde yaygın bir uygulamadır. Ancak son zamanlarda bahşiş isteyenlerden bahşiş almak için gelin arabasındaki sağdıç, gelin ve damat gibi kişilere yönelik cebir ve tehditlerin uygulandığını görmekteyiz. Bunu yolu kapatarak yaptıkları için eylemlerinin nitelikli bir yağma suçu doğurabileceğini öngörüyoruz. Sonuç olarak gelinin arabası bloke olursa örf ve adet hukuku çerçevesinde kaza olmaz ama bahşiş talebi gelin, damat veya sağdıç tarafından kabul edilmezse bahşiş isteyenler hareketlerine devam etmemelidir. Devam etmeleri halinde nitelikli yağma kabahatini vücutlarına alacaklardır. ifadelerini kullandı.
Bu konudaki niyetin nedir?
yorumlarınızı bekliyoruz…
haber-dumlupinar.com.tr